Een goede kijk op daken

 Een goede kijk op daken

Daken moeten alle weersomstandigheden kunnen weerstaan. Regen, storm en zonneschijn doen een dak slijten. Waar in de ene hoek van het dak alles mooi droog waait, kan in een andere hoek vocht blijven staan. Wanneer er eenmaal mos gaat groeien kunnen daken verder worden aangetast. Een dak onderhouden is belangrijk, want we zijn zuinig op wat zich eronder bevindt. Soms is het nodig om een dak te repareren of te vervangen. Werken op een dak is voor ervaren mensen die weten wat ze aan het doen zijn. Werken op hoogte is gevaarlijk, zeker met zwaar materiaal.

De levensduur van een dak

Niet alleen zijn er veel verschillende soorten daken. Ook zijn ze nog eens gemaakt van zeer uiteenlopende materialen. Van natuurlijke producten tot aan industriële producten worden er dakbedekkingen geleverd. Een dakdekker heeft kennis van al deze materialen. Het met riet bedekken van een dak vereist weer een andere manier van werken dan bijvoorbeeld het plaatsen van keramische dakpannen. Dak vervangen is niet iets wat er wekelijks bij huiseigenaren in de agenda staat. Ieder dak heeft zijn eigen levensduur en dat kan zeer uiteenlopen. Niet alleen het materiaal, maar ook de locatie is bepalend voor slijtage.

Platte of hellende daken?

Iedere klus heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Werken op een puntdak of plat dak blijft nog steeds gevaarlijk werk. Dakpannen van klei, leien en zinken dakbedekking houden het wel honderd jaar vol. Epdm en betonnen dakpannen houden het dertig tot veertig jaar vol. Dakbedekkingen verschillen in levensduur. Een dakspecialist zal goed kunnen adviseren bij het maken van de beste keuze. Het dakdekkerswerk is intensief, maar heeft zeker zijn charme. Een boerderij voorzien van nieuwe pannen of een rieten dak is dankbaar werk. Het eindresultaat blijft mooi om naar te kijken.

Een dak is onmisbaar

Weten waar je een dakdekker in de buurt kunt vinden is belangrijk. Jaren kunnen er voorbij gaan zonder dat er iets met een dak gebeurt. Echter een zeldzame storm of een vogelnestje kunnen grote schade veroorzaken met alle gevolgen van dien. Ontmossen, reinigen, asbest verwijderen, repareren of vervangen, de dakdekker is hiervoor de aangewezen persoon. Voorzien van veiligheidscertificaten, veilige klimmaterialen en up to date vakkennis wordt ieder dak nauwkeurig onder hand

Related post