Opbrengst zonnepanelen: Hoeveel kWh wekken je panelen op?

 Opbrengst zonnepanelen: Hoeveel kWh wekken je panelen op?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per dag? Dat is natuurlijk de vraag die je hebt wanneer je overweegt om nu toch eindelijk panelen op het dak te leggen. Gelukkig is het relatief gemakkelijk te bepalen hoe het zit. Er is namelijk gewoon een formule voor beschikbaar. Zo kan je zelf precies bepalen wat je eruit kunt halen en wat de investering hiervoor is. Het is altijd fijn om te weten wat de mogelijkheden precies zijn. De informatie die je hier vindt gaat daar in ieder geval bij van waarde zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel kWh de zonnepanelen opwekken? Eigenlijk is dat heel simpel. Wanneer je weet wat je per paneel kunt terugverdienen, dan kan je heel gemakkelijk bepalen hoeveel je er nodig hebt om je energiegebruik terug te verdienen. Daardoor kan je dus de investering terugverdienen en daarna zelfs geld overhouden. Het is volledig afhankelijk van de opbrengst hoe je dus alles inricht en opbouwt. Daarom is het juist ook zo waardevol om te weten wat de formule is. Die kan je dan heel gemakkelijk toepassen om tot een antwoord te komen.

Wat is de te gebruiken formule?

Welke formule moet je gebruiken om te bepalen wat de opbrengst van een zonnepaneel is? Je kunt dit bepalen door het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85. Dit cijfer wordt de correctiefactor genoemd. In de praktijk betekent dus dat je een cijfer ergens tussen 270 en 320 moet vermenigvuldigen met 0,85. Daar ligt de piek namelijk over het algemeen. De correctie is nodig omdat de optimale condities voor energie opwekken natuurlijk maar zelden voorkomen. Het is dus zaak om tot een meer realistisch getal te komen met deze vermenigvuldiging.

Veel factoren van invloed

Het is belangrijk om deze waardes strak aan te houden. Het is namelijk zo dat er wel heel veel factoren zijn die de opbrengst kunnen beïnvloeden. Alleen al het aantal zonuren speelt een rol. Ook de mate waarin de panelen worden onderhouden speelt een rol. Vergeet ook de hoek waaronder de panelen zijn geplaatst niet. Zelfs de kwaliteit van het materiaal van de panelen moet je meenemen in het geheel. Al deze factoren kunnen het optimale rendement dus verstoren. Werken met een realistisch cijfer is in zulke gevallen dus altijd van belang en dat doe je door correcties. Laat je adviseren door een specialist, zoals Zonduurzaam, als je precies wilt weten hoeveel opbrengst je van zonnepanelen kunt verwachten!

Related post