Vastgoed hypotheek

 Vastgoed hypotheek

Een vastgoed hypotheek kun je gebruiken om nieuw vastgoed aan te schaffen of om de bestaande vastgoedportefeuille te herfinancieren. Een vastgoed hypotheek werkt bijna hetzelfde als een normale hypotheek voor je eigen koophuis, alleen zijn de voorwaarden voor een vastgoed hypotheek iets anders. Je sluit de hypotheek af voor vastgoed, niet voor je eigen huis. Vastgoed kun je aanschaffen om te verhuren aan mensen, maar een vastgoed hypotheek kun je ook gebruiken voor zakelijk vastgoed. Bijvoorbeeld kantoor- of winkelruimte. Dit zijn wel verschillende dingen.

Voor verhuur

Als je een vastgoed hypotheek wil afsluiten om het pand te verhuren, dan kan dat. Voordat je het pand kunt verhuren, moet je ook weer voldoen aan eisen voor de bewoonbaarheid natuurlijk. Maar dat is zaak voor na de aanschaf. Voor de vastgoed hypotheek voor verhuur kun je als particulier hypotheken vanaf € 70.000 afsluiten, afhankelijk van je situatie natuurlijk. Grotere organisaties kunnen hypotheken tot wel 10 miljoen afsluiten. Ook daar gelden weer bepaalde criteria die bepalen hoe hoog de hypotheek kan zijn. Met de vastgoed hypotheek kun je een pand aanschaffen om dit weer te verhuren aan mensen.

Zakelijk vastgoed

Dat geldt ook voor panden die niet bedoeld zijn om in te wonen of niet zodanig gemaakt worden. Bijvoorbeeld bedrijfspanden, kantoorpanden of winkelruimtes. Dit is dan zakelijk vastgoed voor commerciële verhuur. De vastgoed hypotheekaanvraag wordt vooral beoordeeld op basis van de eindgebruiker, niet op het inkomen van de persoon die het aanvraagt of de winst van het bedrijf dat de hypotheek aanvraagt. Zo wordt er bij zakelijk vastgoed beoordeeld of de plek aantrekkelijk is voor bedrijven om te huren of wanneer het om een winkel gaat, deze locatie genoeg geld binnenhaalt om de huur te kunnen betalen. 

Locatie van vastgoed

De locatie van het vastgoedobject is dan ook een belangrijke indicatie voor de hypotheek. Voor particuliere verhuur wordt er gekeken naar de ligging van de woning en de voorzieningen in de woning. Die hebben namelijk invloed op de huurprijs die gevraagd kan worden door de aanvrager van de hypotheek. Voor commerciële verhuur wordt er ook gekeken naar het pand en de locatie, maar op een andere manier. Bijvoorbeeld de bereikbaarheid als het om een bedrijfspand gaat of de kansen voor een succesvolle winkel als dat het doel van het pand is. 

Rechtspersoon of bedrijf

Zowel rechtspersonen als bedrijven kunnen een vastgoed hypotheek aanvragen. Misschien zie je hierdoor kansen op een hypotheek die je als woningzoeker niet hebt. Je hypotheek als bewoner is natuurlijk anders dan als verhuurder van een woning. Maar je krijgt alleen een vastgoed hypotheek als je de woning aan iemand anders gaat verhuren. Wel kun je de woning met een vastgoed hypotheek krijgen als je deze wil verhuren aan familie bijvoorbeeld. 

Meer over hypotheken en de mogelijkheden voor ondernemers lees je op Finaforte.nl

Related post