Waarom personen geen zonnepanelen kopen

 Waarom personen geen zonnepanelen kopen

Zonnepanelen installeren is momenteel enorm aantrekkelijk. De panelen hebben immers een rente van ruim 3,9 procent. Geen bank overtreft dit percentage. Bovendien zul je opmerkelijk veel energiekosten besparen en kun je een vergoeding ontvangen voor de stroom die je levert aan het net. 

Kortom: enorm veel financiële voordelen. Toch zijn nog lang niet alle woningen in Nederland voorzien van de duurzame zonnepanelen. “Waarom niet? De zonnepanelen zijn toch erg aantrekkelijk op financieel gebied?” hoor ik jou denken. Dat klopt. Hieronder zal ik kort bespreken wat personen tegenhoudt om zonnepanelen aan te schaffen en waarom personen juist wél zonnepanelen aan moet schaffen.  

Waarom niet?

Zonnepanelen zullen uiteraard eerst aangeschaft moeten worden. Dit is vaak het moment waar bewoners afhaken. Zonnepanelen zijn namelijk erg prijzig. Hieronder deel ik een klein overzicht waarin duidelijk wordt hoeveel zonnepanelen kosten.

Hoeveel zonnepanelen?Totale prijs
6 zonnepanelen€3.700
10 zonnepanelen€5.400
18 zonnepanelen€8.000

 Vaak geldt: hoe meer zonnepanelen men koopt, hoe voordeliger de totale aankoop zal zijn. Daarbij is het vaak mogelijk om de betaalde btw over de panelen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat zal ruim 21% schelen in prijs. Zo zul je bij 10 zonnepanelen de prijs van €5.400 euro ruim €900 euro terugontvangen. Dat is altijd zijn!

Waarom toch wel?

Bewoners kijken vaak op kort termijn. Hierdoor is het begrijpelijk dat bewoners zullen afhaken als zij de prijzen van de panelen horen. Helaas zijn zij niet op de hoogte van de voordelen dat de zonnepanelen op termijn bieden. De aanschafprijs zul je maar eén keer betalen, terwijl jij de besparingen ieder jaar opnieuw terugkeren. Dankzij zonnepanelen hoef je niet langer energie te kopen van het elektriciteitsnet. Enkel gebaseerd op de besparingen zul je 6 zonnepanelen binnen negen jaar terugverdienen. 

Daarbij is het mogelijk dat de bewoners, gedurende een jaar, meer energie hebben opgewekt dan verbruikt. In deze situatie is het mogelijk om het overschot aan energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Hier staat vaak een prettige vergoeding tegenover, waardoor je daadwerkelijk geld zult verdienen. 

Related post