Waarom wonen in Amsterdam zo duur is

 Waarom wonen in Amsterdam zo duur is

Door de groeiende huizenmarkt en enorme toename aan studenten stijgen de prijzen van huizen in Amsterdam de pan uit. Dat Amsterdam het kleinste aanbod aan koopwoningen heeft speelt ook zeker mee. Het is een combinatie van de toenemende vraag aan woningen en een schaarste op de aanbodsmarkt. Hieronder zullen we deze oorzaken verder toelichten. 

Buitenlandse interesse

Amsterdam geniet niet alleen van interesse van haar eigen volk. Ook buitenlandse studenten kiezen er vaak voor om in Amsterdam te gaan studeren. Ga maar is na, welke buitenlander kent Amsterdam nou niet?  Vaak kunnen ze Nederland alleen maar associëren met de stad Amsterdam. Niet gek dat daarom de vraag enorm is vanuit buitenlandse studenten. Het is een stad met veel mogelijkheden voor groei en bezit het over een aantal grote bedrijven. Een kansrijke omgeving dus om in te ontwikkelen. Ook is het natuurlijk goed bereikbaar, schiphol ligt om de hoek en kan je met gemak binnen een paar in London of Berlijn zijn.  

Vraag en aanbod

Zoals eerder vermeld kampt amsterdam met een enorm tekort aan huizen. Binnenlandse studenten die niet het geld hebben om de hoofdprijs te betalen zijn hier vaak de dupe van. Voor een kleine eenpersoonskamer betaal je toch al gauw 700-800 euro voor. Goedkoop verhuizen naar Amsterdam is dan ook een must voor deze studenten. Elke euro telt en is het vaak lastig om een bedrijf te vinden waarmee je goedkoop kan verhuizen. Ook is de bevolkingsdichtheid hoog door de beperkte oppervlakte. Hierdoor is het ook niet mogelijk om de huizenmarkt veel verder uit te breiden. 

Kortom: Mocht je toch naar Amsterdam willen verhuizen? Wees dan bereid om de hoofdprijs neer te leggen. Voor hetzelfde geld krijg je net buiten Amsterdam veel meer. Maak dan vooral deze afweging. 

Related post