Wat is een kadastrale kaart en wat kan je er mee?

 Wat is een kadastrale kaart en wat kan je er mee?

Als je van plan bent om te gaan verbouwen, is het handig om een paar belangrijke dingen te weten. Wanneer je een aanbouw wilt plaatsen aan jouw huis, kan het voorkomen dat je over de erfgrens bouwt. Dit mag absoluut niet gebeuren. Hierdoor bouw je namelijk niet op je eigen erf. Als je dit wilt voorkomen, is het belangrijk dat je de erfgrens opvraagt. Wanneer je dit doet, voorkom je dat je over jouw erfgrens bouwt.

Een kadastrale kaart helpt veel

Wanneer je een aanbouw wilt plaatsen, is het belangrijk dat je de erfgrens opvraagt. Als je dit niet doet en over jouw eigen erfgrens bouwt. Dan kan dit er voor zorgen dat je een boete krijgt en dat je de aanbouw moet afbreken. Als eigenaar wil je dit natuurlijk niet hebben. Daarom is het belangrijk dat je weet waar de erfgrens ligt. 

Wanneer je de erfgrens wilt zien, kan je dit opvragen via het kadaster. Je vraagt dan de kadastrale kaart op. De kadastrale kaart kan je alles vertellen over het huis. 

Deze informatie kun je niet zomaar krijgen. Let er dus op dat je deze informatie ook echt opvraagt. De huiseigenaar moet dit goedkeuren. Wanneer het goed is gekeurd kun je de erfgrenzen zien. 

Als je in een rijtjeshuis woont van bijvoorbeeld de gemeente, kan het voorkomen dat je het hele blok ziet. Dat kan best lastig zijn. Je kunt het beste de kaart laten vergroten om jouw terrein en erfgrens te kunnen zien. 

Je huis verbouwen zonder problemen

Doordat je van tevoren de gegevens opvraagt, is de kans klein dat je problemen krijgt. Je weet waar je wel en niet mag bouwen en kan gemakkelijk alles in kaart brengen. Wanneer je de gegevens niet opvraagt en alles op de gok doet, kan het wel zijn dat je over de erfgrens bent gegaan. Dit is niet handig, want dit kan ervoor zorgen dat je een hoge boete krijgt. 

Naast de boete, is de kans groot dat je de aanbouw moet laten afbreken. Dit is natuurlijk heel erg zonde en dat wil je graag voorkomen. Daarom is het altijd van belang om de erf gegevens aan te vragen bij het kadasterdata. Ook als je je huis wilt verkopen, kunnen dit veel problemen met zich mee brengen. Een koper zou dan in het ergste geval jouw huis niet meer willen kopen. Wanneer de gemeente er namelijk achter komt krijgt de huiseigenaar een boete. As jij de nieuwe huiseigenaar bent, is die boete dus voor jou.

Lekker genieten van de aanbouw

Is de aanbouw gelukt, dan kun je optimaal genieten van je aanbouw. Waarschijnlijk is je huis nu een stuk groter waardoor je meer ruimte hebt. Als je graag gaat voor een strak interieur, dan kun je van de aanbouw ook een mooie hoek maken. Doordat je de aanbouw hebt gedaan kom je waarschijnlijk geen ruimte meer tekort. Een aanbouw laten bouwen is nooit een probleem. Zolang je het maar goed regelt.

Related post