De meerwaarde van een warmtepomp

 De meerwaarde van een warmtepomp

Wanneer je op zoek bent naar een woning, kom je misschien in sommige gevallen tegen dat de warmtepomp beschikt over een warmtepomp. Of misschien denk je wel na over het verduurzamen van de woning die je verhuurt. Een warmtepomp is een alternatief voor het verwarmen op gas met behulp van een cv-ketel. En dat komt natuurlijk goed uit in deze tijd van de stijgende energieprijzen. Maar een warmtepomp kan, naast het besparen op de energiekosten, op veel meer manieren van meerwaarde zijn voor een woning. In dit artikel gaan we daar verder op in.

All-electric verwarmen en koelen

Een all-electric ofwel volledig elektrische warmtepomp zorgt 100% gasloos voor het verwarmen van je woning en en water voor je keuken en badkamer. Veel warmtepompen kunnen ook zorgen voor het koelen, waardoor je geen airco meer nodig hebt. Een warmtepomp maakt gebruik van ‘gratis’ energie uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht en zet dit met een kleine hoeveelheid stroom om in de energie voor het warmen en eventueel koelen van je woning.

Geen kosten meer voor gas

Wanneer de woning die je huurt of koopt beschikt over een warmtepomp, vervalt je gasrekening en je hebt dus geen last meer van schommelende gasprijzen. Reden genoeg voor veel mensen om een warmtepomp te laten installeren. En dat kan ook als je een bestaande woning koopt en deze wilt verduurzamen.

Stijging van de woningwaarde

Wanneer je huis beschikt over een warmtepomp, dan wordt het aantrekkelijker in de woningmarkt. Je huis krijgt bovendien een beter energielabel, wat ook weer ten goede komt aan de woningwaarde van je huis.

Ook hybride mogelijk

Koop je een nieuw huis waar nog een goede cv-ketel staat en wil je toch al verminderen op je gasverbruik? Dan zou je ook kunnen overwegen om een hybride warmtepomp te kopen. Dat is een warmtepomp die kan samenwerken met je bestaande cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste gedeelte voor het verwarmen van je woning en alleen bij piekmomenten springt de cv-ketel bij. Dat zorgt al voor een aanzienlijke besparing op het gasverbruik en is daardoor de ideale tussenstap naar volledig gasloos verwarmen.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden waarop een warmtepomp voor meerwaarde kan zorgen. Het is altijd goed om advies in te winnen bij een installateur die verstand van zaken heeft.

Related post