Dit moet je weten over het oversluiten van een hypotheek

 Dit moet je weten over het oversluiten van een hypotheek

Het komt voor dat je omstandigheden veranderen waardoor je een nieuwe hypotheek zou willen, omdat de huidige hypotheek niet meer bij je situatie past. Je kan er dan voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Dit houdt in dat je de huidige hypotheek kan aflossen om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel hieronder wat bijvoorbeeld de stappen en voordelen zijn. 

Wat zijn de stappen? 

Voordat je de hypotheek oversluit, is het handig dat je eerst voor jezelf de informatie rondom je huidige hypotheek op een rijtje hebt. Dus welke hypotheekvorm heb je nu? Hoe hoog zijn de maandelijkse kosten voor je hypotheek? Daarna kan je in gesprek gaan met een hypotheekadviseur Haarlem. De hypotheekadviseur geeft advies over je situatie en weet verder precies wat er moet gebeuren. 

Kom je tot de conclusie dat het oversluiten van je hypotheek genoeg voordelen voor je meebrengt? De volgende stap in dat geval is dan om te kijken voor een nieuwe hypotheek. De hypotheekadviseur gaat dan vervolgens kijken naar je aanvraag voor de nieuwe hypotheek. Keurt de hypotheekverstrekker vervolgens het plan goed? Dan krijg je een hypotheekofferte die je kan ondertekenen. Met deze hypotheekofferte ga je naar een notaris die ervoor zorgt dat alles goed geregeld is. En zo heb je je hypotheek overgesloten. 

Gunstig 

Je hypotheek oversluiten brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Je kan je hypotheek herfinancieren. Dit kan zeer gunstig voor je portemonnee zijn wat betreft je maandelijkse kosten. Je sluit namelijk een nieuwe hypotheek af waardoor je mogelijk bij de nieuwe hypotheek voor een lagere hypotheekrente kan kiezen. Door je hypotheek over te sluiten krijg je dus een goed overzicht van de maandelijkse kosten in de toekomst. 

Bevalt je huidige hypotheekvorm niet helemaal? Dan kan je door het oversluiten van je hypotheek ook een nieuwe hypotheekvorm kiezen. Is de nieuwe hypotheek alleen bedoeld voor bijvoorbeeld de aanschaf of onderhoud van je woning? Dan krijg je het goede nieuws dat de kosten die je gemaakt hebt voor het oversluiten van je hypotheek fiscaal kan aftrekken. 

Beter niet oversluiten

Helaas zijn er ook momenten waarop je beter je hypotheek niet kan oversluiten. Het oversluiten van je hypotheek heeft namelijk niet zoveel zin als je binnen twee jaar gaat verhuizen. In de meeste situaties duurt het namelijk langer voordat je de oversluitkosten hebt terugverdient. Bovendien hangt het van het soort hypotheek af of het wel gunstig voor je kan zijn. Heb je zelf een bankspaarhypotheek en wil je deze oversluiten? Dan zal dit in de meeste gevallen gepaard gaan met een hogere verzekeringspremie. Is je huidige hypotheek hoger dan de waarde van je woning? Dit kan het oversluiten van je hypotheek dan ingewikkeld maken. Laat je daarom goed adviseren door een hypotheekadviseur.

Related post