Eerste Hulp Bij Ongelukken buiten

 Eerste Hulp Bij Ongelukken buiten

Ondanks dat de meeste ongelukken binnen gebeuren, gaat het helaas buiten ook vaak genoeg mis. Ben je vaak buiten en ga je graag de natuur in? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je informatie over EHBO bij een aantal ongelukken buiten.

Verzwikte enkel

Een verzwikte enkel kan ontstaan na een lange wandeling, maar soms gebeurt het al als je een klein stukje loopt. Als je een verzwikte enkel hebt is het belangrijk om je voet zo snel mogelijk hoog te leggen. Dit kan bijvoorbeeld op een stoel. Vervolgens moet je de voet gaan koelen. Als je dit hebt gedaan kan je proberen te lopen. Als je niet meer dan vier stappen kunt lopen zonder hulp moet je de huisarts bellen. Dit is namelijk een signaal dat er mogelijk iets meer aan de hand is dan alleen een verzwikte enkel. Als je wel meer dan vier stappen kunt lopen zonder hulp moet je alsnog de huisarts inschakelen als de dikte van je enkel en de pijn na vier dagen niet minder is geworden.

Teek

Als je vaak in de natuur komt heb je er misschien al eens met te maken gehad. Als je een teek op je huid hebt is het van groot belang dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd. Hoe langer de teek op je huid zit, hoe groter de kans is dat je klachten krijgt. Check daarom altijd je lichaam nadat je in de natuur bent geweest. Een teek kan je verwijderen met een speciale teekverwijderaar of een pincet. Gebruik het liefst een puntige pincet zonder ribbels. Je moet met de pincet of teekverwijderaar de teek zo dicht mogelijk bij de huid eruit halen. Voorkom ook dat je de teek leeg knijpt. Vervolgens trek je de teek met een rechte beweging uit je huid. Bij een tekenverwijderaar krijg je een gebruiksaanwijziging hoe je het moet gebruiken. Lukt het niet om de teken te verwijderen, heb je jeuk of ontstaat er een vreemde vlek of ring op je huid na een paar dagen? Neem dan contact op met je huisarts.

Jeuk door processierups

Helaas gaat processierups bestrijding soms mis. De processierupsen worden niet goed verwijderd of niet allemaal verwijderd. Dan kunnen er haren van processierupsen op jou terechtkomen. Helaas kan je de processie rups bestrijding niet zelf doen. Wat je wel kunt doen zijn de klachten bestrijden. Als je jeuk hebt moet je je ogen en huid goed spoelen met lauwwater. Brandharen kan je van je huid afhalen met plakband of een kleefpleister. Doe dit niet met je handen, want dan krijg je jeuk op je handen. Krab of wrijf nooit op je huid. Heb je last van benauwdheid, dikke lippen, tong of oogleden? Bel dan 112. 

 

Bij alle ongelukken geldt dat je contact met de huisarts moet opnemen als je er zelf niet uitkomt. Zo voorkom je dat je verkeerde handelingen uitvoert, die kunnen zorgen voor meer problemen.

Related post