Het vervangen van een groepenkast

 Het vervangen van een groepenkast

Indien jouw huidige groepenkast niet langer voldoet aan de normen of de woning recent is vernieuwd of uitgebreid, zal een vervanging van de groepenkast essentieel zijn. De groepenkast is verantwoordelijk voor het beveiligen en verdelen van de stroom binnenshuis over alle onderdelen. Dankzij de groepenkast heb jij altijd de nodige stroom in jouw keuken.

Toch zal een oude meterkast zo nu en dan vernieuwd moeten worden. Dit kan te maken hebben met een veroudering van de groepenkast, maar ook met een vernieuwing van jouw woning. In het laatste geval is jouw groepenkast namelijk niet meer geschikt voor jouw woning, omdat het enkele onderdelen mist. Een meterkast vervangen kan de problemen voorkomen. Maar hoe vervang je een groepenkast?

Welke groepenkasten zijn er?

De soorten groepenkasten zijn onder te verdelen in 1 fase groepenkasten en 3 fase groepenkasten. Het type groepenkast hang af van de soorten en hoeveelheden apparaten die de bewoners in gebruik stellen. 1 fase groepenkasten worden vrijwel altijd toegepast in woningen en kleine bedrijfspanden. De meeste woningen zijn dan ook voorzien van dit type groepenkast. 

Indien jouw woning is voorzien van een elektrische kookplaat of een jacuzzi, zal een krachtstroom noodzakelijk zijn. In dit geval zal een 3 fase groepenkast noodzakelijk zijn om de nodige stroom te kunnen bieden. Vrijwel alle elektrische apparaten die krachtstroom eisen, vergen een 3 fase groepenkast.

Hoe vervang jij een groepenkast?

Indien het nodig is om de huidige groepenkast te vervangen en een nieuwe groepenkast te installeren, is het verstandig om te overwegen of jij dit inderdaad zelf wilt aanpakken. Een vervanging vergt behoorlijk veel kennis, concentratie en tijd, waardoor de meeste bewoners deze handeling laten uitvoeren door een ervaren elektricien. Het werken met spanning is immers niet zonder risico. 

Related post