Hoe kan ik met sfeer in mijn tuin zitten?

 Hoe kan ik met sfeer in mijn tuin zitten?

De tuin is meer dan een grasveldje met wat bloemen en een tuinkabouter. Tuinen worden steeds vaker ingericht als een verlengstuk van de woning, met een mooi terras of overkapping en een comfortabel tuinset. Zo kun je het hele jaar rond gebruik maken van de tuin. Wil je dit jaar sfeervol in je eigen tuin doorbrengen? Met deze zes tips geniet je nog meer van je tuin.

1. Zorg voor beschutting

Met blinderende rolluiken kun je de zon effectief buiten de woning houden, je zit op het terras toch nog steeds in de volle zon. Een parasol is een oplossing, tot er een flinke wind opsteekt. Een terrasoverkapping is heel effectief maar het kan wel veel licht wegnemen. Screens voor overkapping kunnen dan uitkomst bieden. Je kiest dan voor meer of minder lichtinval zonder risico bij harde wind of neerslag.

2. Automatische zonwering op het terras

Je kunt prachtige rolluiken voor het raam en screens voor de overkapping aanschaffen, maar dat openen en sluiten is toch niet altijd even praktisch. Je kunt deze systemen ook automatiseren en aan elkaar koppelen. Als je wilt zelfs met een lichtsensor. Staat de zon op de tuin en de gevel? Dan laat je de screens sluiten. Betrekt het weer? Dan zullen de screens juist openen om meer licht door te laten. Dit is een luxe waar je zeker van zult genieten.

3. Breng verre bestemmingen dichterbij

Je kunt niet altijd even naar jouw favoriete vakantiebestemming gaan, je kunt wel een verre bestemming naar je eigen tuin halen. Tenminste de sfeer van de locatie. Houd je van exotische oorden in Azië? Met natuurlijk gevormde stenen of een boeddhabeeld, in combinatie met een fontein of watervalletje, kun je deze sfeer in je eigen tuin brengen. Je kunt ook planten en bloemen uit andere werelddelen in je tuin zetten zoals een palm- of olijfboom, let wel op of de planten bestand zijn tegen vorst in de winter.

4. Eten in èn uit eigen tuin

Maak van je eigen achtertuin een privé restaurant met buitenterras door een tafel met stoelen neer te zetten. Wordt het dit jaar tijd voor een heuse buitenkeuken? Er zijn modellen op basis van briketten, gas of elektrisch voor iedere situatie. Verbouw kruiden en specerijen, groente en fruit zodat je uit eigen tuin lekkernijen kunt plukken. Dat smaakt heerlijk en je tuin ruikt iedere dag fantastisch.

5. Gebruik de kracht van de zon

We hebben de screens voor de overkapping al genoemd, vergeet ook de voordelen van zonlicht niet. Er zijn steeds meer decoratieve elementen die met zonnecellen en accu leverbaar zijn. Zo hoef je niet langer tientallen meters aan stroomkabel te leggen in de tuin met alle risico’s van dien. Sfeerlampen, lichtkettingen op de contouren van een looppad of een fontein in een vijvertje die gevoed wordt met zonne-energie. Overdag laden de accu’s op, in de avond geniet je van een sfeervolle tuin.

6. Verzorg de planten

Uiteraard zul je ook de flora moeten verzorgen. Denk aan het gras maaien, bemesten en sproeien. Als je liever geniet van een mooie tuin dan er zelf in te werken zijn er ook onderhoudsvriendelijke planten waar je nauwelijks werk aan hebt. Denk aan siergras dat je niet hoeft te maaien of struiken die hun blad niet verliezen. Water geven doe je na zonsondergang en het gras kun je natuurlijk ook laten maaien door een robot grasmaaier.

Geniet in ieder seizoen van je tuin, niet achter het raam maar buiten op je eigen overdekte terras.

Related post