Huis kopen? Dit moet je weten over een bouwkundige keuring!

 Huis kopen? Dit moet je weten over een bouwkundige keuring!

Een bouwtechnische keuring, oftewel een bouwkundige keuring, zorgt ervoor dat jij de gebreken van je nieuwe droom woning in beeld hebt. Elke woning kent namelijk wel zijn slechtere punten die toe zijn aan een opknapbeurt. Als je dan de woning wilt kopen wil je niet achteraf met allerlei verrassingen komen te zitten. Daarom kun je een specialist in bouwkundige keuringen er bij halen.

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring

Zoals al net even werd uitgelicht wil je niet voor verrassingen komen te staan als je een huis koopt. Dankzij de bouwtechnische keuring kun jij zekerheid hebben over de kosten die je te wachten staan als je de woning koopt. Je voorkomt dan achterstallig onderhoud dat over het hoofd werd gezien bij de bezichtigingen. Je kunt dan natuurlijk ook onder de vraagprijs bieden aangezien er gebreken zijn. 

Is een bouwkundige keuring verplicht? 

Hoewel het laten uitvoeren van de bouwkundige keuring een slim idee is, is het niet verplicht om te doen. Het is echter wel zo dat sommige hypotheekverstrekkers het uitvoeren van een bouwtechnische keuring als voorwaarde stellen voor een hypotheek met NHG. Het laten uitvoeren van de keuring is daarom ook sowieso handig. Het is verstandig voor jouw eigen gemoedsrust en dan heb je geen problemen met het verkrijgen van een hypotheek. 

Wanneer moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Er zijn twee manieren om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ten eerste kun je de keuring laten uitvoeren voordat je het bod hebt uitgebracht. Dit is natuurlijk erg fijn voor jezelf want dan kun je nog eens goed nadenken over het bod dat je gaat doen. Als er veel gebreken zijn aan de woning kun je bijvoorbeeld onder de vraagprijs gaan bieden. Je hebt inmiddels het bouwkundige rapport als bewijs. Dan kun je ook nog altijd de keuring nadat je een bod hebt gedaan uit laten voeren. Dit is een geschikte optie als er veel potentiële kopers zijn. Je wilt natuurlijk niet dat er iemand anders met jouw droomwoning weggaat. Je kunt het bouwkundige rapport dan gebruiken om je te ontbinden van het huis of gewoon voor jezelf om erachter te komen welke kosten je nog moet maken. 

Related post