In 5 stappen een woning zoeken en kopen

 In 5 stappen een woning zoeken en kopen

Een woning kopen is een heel traject! Het is een leuk proces, maar het kan ook de nodige stress en onzekerheid opleveren. In deze blog vind je daarom een handig stappenplan waarbij we jou precies uitleggen hoe het kopen van een woning werkt.

  1. Budget bepalen en woningen zoeken
    Voordat je op zoek gaat naar een woning, is het handig om eerst te weten wat je budget is, waar je precies naar op zoek bent en hoe je deze woning gaat betalen. Daarom is het verstandig om eerst een hypotheekadviseur te raadplegen. Hij of zij geeft inzicht in jouw financiële lasten en kan een inschatting maken hoeveel maandelijkse lasten jij kunt dragen.  Veel Nederlandse woningzoekers gebruiken websites zoals Funda, Jaap.nl of Woningassistent om woningen te zoeken. Er zijn ook veel regionale websites die je kunt gebruiken. Kijk vooral ook op websites en social media kanalen van lokale makelaars. Daar vind je het nieuwste aanbod als eerst.
  2. Tips bij het bezichtigen van een woning
    Neem bij het bezichtigen van een woning je eigen checklist mee. Kijk goed of alle kamers de juiste afmetingen hebben, of de woning voldoende lichtinval heeft en of alle ramen goed dicht gaan. Ook is het belangrijk om te kijken naar de keuken en badkamer. Kijk of alle kranen goed werken, of er voldoende opbergruimte is en of alle apparaten in goede staat zijn. Maak ook foto’s tijdens de bezichtiging. Zo heb je een visueel overzicht van de woning. Het kan handig zijn om een bouwkundig expert en/of een aankoopmakelaar mee te nemen. Zie ook deze checklist van Makelaarsland waar je op moet letten bij een bezichtiging.
  3. Het regelen van een hypotheek
    Het regelen van een hypotheek is een belangrijk onderdeel bij het kopen van een woning. Vraag advies aan een hypotheekadviseur om te ontdekken wat je precies kunt lenen en welke hypotheek het beste bij je past. Vraag ook aan de adviseur wat voor extra kosten je kunt verwachten bij het afsluiten van een hypotheek, zoals de kosten voor de notaris, eventuele advieskosten en de overdrachtsbelasting. Uiteindelijk zal de adviseur jou vragen om allerlei documenten aan te leveren zoals loonstrookjes, jaaroverzichten. De adviseur houdt het contact met de geldverstrekker en zorgt dat alles netjes geregeld wordt.
  4. Het tekenen van de koopovereenkomst
    Zodra de hypotheek is geregeld en je een woning hebt gevonden, is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen. Een notaris is verplicht bij het kopen van een woning. De notaris stelt de koopovereenkomst op en neemt deze ook officieel in ontvangst. Het is belangrijk om de koopovereenkomst goed door te lezen en te controleren. Controleer of alle afspraken die je hebt gemaakt ook daadwerkelijk in de overeenkomst staan. Laat je ook goed voorlichten door de notaris over de koopovereenkomst.
  5. De sleuteloverdracht
    Je hebt de koopovereenkomst getekend, het is nu echt jullie huis! Je krijgt de sleutels en kan intrek nemen in de nieuwe woning. Zorg dat je jouw opstalverzekering hebt geregeld en dat je ook jouw energiecontract verhuisd zodat je niet zonder gas of licht komt te zitten. Denk daarnaast ook aan internet, tv, en overige verzekeringen. Het is ook belangrijk dat je bij de gemeente jouw adreswijziging doorgeeft.

Related post