Kantoor aan huis: hoe zit dat met bedrijfsafval?

 Kantoor aan huis: hoe zit dat met bedrijfsafval?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Zo zijn alle bedrijven in Nederland verplicht om hun bedrijfsafval netjes te scheiden en in te laten zamelen door een erkend afvalverwerkingsbedrijf.

Grote bedrijven hebben vaak afspraken met een afvalinzamelaar om hun bedrijfsafval te verwerken. Vaak wordt er een heel afvalmanagement plan ontwikkeld, zodat alle afvalstromen op de juiste manier ingezameld en verwerkt worden. Als MKB bedrijf of ZZP’er produceer je waarschijnlijk kleinere hoeveelheden afval, maar hoe zit het precies met het inzamelen van bedrijfsafval bij een kantoor aan huis? Je leest het in onderstaand artikel.

Elk bedrijf is zelf verantwoordelijk

In Nederland is de regelgeving zo dat elk bedrijf zelf verantwoordelijk is voor het scheiden en afvoeren van bedrijfsafval. Hiervoor kun je een contract afsluiten met de gemeente of een erkende inzamelaar. Werk jij als ZZP’er vanuit huis of heb je een kantoor aan huis? Dan ben je net zo verantwoordelijk voor het inzamelen van bedrijfsafval als die grote bedrijven. Een containerverhuur inschakelen is meestal niet nodig. Lijkt je bedrijfsafval op huishoudelijk afval? Dan kan je dit laten ophalen door de gemeente of zelf afvoeren naar de milieustraat. Let wel: de gemeente is niet verplicht om jouw bedrijfsafval te accepteren. Ook niet als je een zelfstandige ondernemer zonder personeel bent die vanuit huis werkt.

Hoe kun je afvalinzameling zelf regelen?

Voor eenmanszaken is contact opnemen met de gemeente voor het afvoeren van je bedrijfsafval vaak de voordeligste keuze. Het afval wordt dan gewoon bij jou aan huis opgehaald of je kunt het zelf naar de milieustraat brengen. Hiervoor betaal je reinigingsrecht. Deze maandelijkse kostenpost geeft jou het recht om afval af te voeren. Je dient wel nauwkeurig aan te kunnen tonen welke afvalstromen je produceert. De kosten voor dit reinigingsrecht verschillen per gemeente. Vergelijk de kosten bij de gemeente altijd met de kosten van een erkende afvalinzamelaar. Zeker als je grote hoeveelheden afval produceert, dan kan dit wellicht interessanter zijn.

Related post