Slimme oplossingen voor een duurzamere woning

 Slimme oplossingen voor een duurzamere woning

Tegenwoordig houden we ons steeds meer bezig met duurzaam leven. Onze dagelijkse werkzaamheden worden aangepast en zelfs hele verbouwingen worden gepland. Voornamelijk in- en rondom het huis zijn er altijd mogelijkheden om een duurzamere levensstijl te gaan volgen. Dit kunnen kleine ingrepen zijn, maar ook grotere. Vaak kan er vrij eenvoudig berekend worden wat zo’n aanpassing of investering oplevert. Door dit tegenover de kosten te zetten, weet je snel hoe lang het duurt voor de investering is terugverdiend. Er zijn erg veel manieren om je woning te verduurzamen. In dit artikel gaan we dieper in op een aantal oplossingen waarmee je jouw woning kan verduurzamen.

Laadpaal

Een laadpaal wordt natuurlijk gebruikt voor het opladen van een elektrische auto. Meer hierover vind je op groenopladen.nl. Naast het opladen van je auto heeft een bepaald type laadpaal ook een andere functie. Een laadpaal kan namelijk ook energie uit je auto gebruiken om dit te gebruiken voor andere doeleinden zoals de wasmachine. In de toekomst zal dit steeds meer voorkomen. Dit werkt als volgt: de auto slaat zonne-energie op om het later weer te kunnen gebruiken in je huis. Dit noemen we bidirectioneel opladen. 

Bidirectioneel opladen

Door middel van zonnepanelen wordt de auto volgeladen. Op het moment dat er te weinig elektriciteit is, is je auto toch nog opgeladen. Ook bij een stroomstoring is het mogelijk om in huis de stroom van de auto te gebruiken als je een laadpaal voor thuis hebt. Naast dat dit alleen mogelijk is met een laadpaal die beschikt tot deze mogelijkheid, heb je ook een auto nodig die dit ondersteund. 

Zonnepanelen

De misschien wel meest bekende duurzame oplossing is het plaatsen van zonnepanelen. Op steeds meer daken zijn zonnepanelen te zien. Zonnepanelen zijn een grote investering. Na circa 7 jaar zijn de kosten terugverdiend en profiteer je van de investering. Enkele gemeenten geven subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw woning is onder andere afhankelijk van je dak. Hoe meer zon er op het dak schijnt, hoe meer energie er wordt opgeslagen. Naast zonnepanelen kan je ook een zonnecollector plaatsen op het dak. Deze voorziet je woning van warm water. 

Isolatie

Je woning isoleren is een vrij goedkope oplossing voor het verduurzamen van je woning. De muren, de vloer en het dak kunnen worden geïsoleerd. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden, zoals het van binnenuit isoleren en vanaf buiten isoleren. De vloer kan bijvoorbeeld via een kruipruimte (als deze aanwezig is) geïsoleerd worden, maar ook bepaalde vloeren zorgen voor extra isolatie. Een dak kan van binnen- maar ook aan de buitenkant worden geïsoleerd. Echter, is het niet de bedoeling dat er op beide manieren wordt geïsoleerd. 

Warmtepomp

Je huis verwarmen zonder het gebruik van gas; dat kan met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit waardoor dit verbruik zal toenemen. Aan de andere kant neemt je gasverbruik wel af, wat netto tot een flinke besparing in kosten zal leiden. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo kun je je huis verwarmen met enkel een warmtepomp, maar ook in combinatie met je cv ketel. Net als een laadpaal en zonnepanelen is een warmtepomp een grote investering. Om de aanschaf te stimuleren is het mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van een pomp, waardoor dit zeker voor de lange termijn een aantrekkelijke investering is. 

Related post