Velours gordijnen: wat zijn de voor- en nadelen?

Bij velours gordijnen denk je misschien meteen aan zware rode theatergordijnen, maar er zijn ook andere kleuren gordijnen van velours, die ook uitstekend in het interieur van woningen passen. Deze stof biedt ontzettend veel voordelen als het gaat om woondecoratie en wooncomfort. Je vindt ze in de woonwinkels ook wel onder de naam fluwelen gordijnen of velvet gordijnen. We vertellen je hier meer over de voordelen en nadelen van deze stof. 

Een stevige en warme stof

Velours gordijnen kunnen vanwege hun stevigheid je wooncomfort doeltreffend vergroten. Het is op de eerste plaats een stevige stof, waardoor het gemakkelijk de kou tegenhoudt. Het helpt dus om je woning te isoleren. Doordat het een zeer dichte stof is, hebben deze gordijnen eveneens een goede verduisterende werking. Een ander praktisch voordeel is dat ze voor een goede akoestiek in huis zorgen. Fluwelen gordijnen bieden echter niet alleen praktische voordelen. Het oog wil ook wat! Daarvoor zit je met deze stof helemaal goed! 

Fluwelen gordijnen zijn echte blikvangers

Een van de goede redenen om voor velours gordijnen te kiezen, is de diepe glans van deze stof. Dat komt niet alleen goed tot zijn recht in de theaters, maar het kan ook het interieur van jouw woning flink opfleuren. Je gordijnen zijn dan echte blikvangers in huis. Je kunt hiermee mooie accenten leggen in je woondecoratie. Je kunt met de juiste kleur gordijnen eveneens voor meer eenheid zorgen in je interieur. Laat je nieuwe gordijnen bijvoorbeeld matchen met de kleur van je meubels, kussens of andere woondecoratie.  

Passen velours gordijnen in een modern interieur?

Met velours gordijnen kun je vrijwel elke woonstijl creëren of ondersteunen. Het is voornamelijk een kwestie van passende combinaties maken en de juiste kleuren gebruiken. Hoewel velours heel opvallend kan zijn, is het ook mogelijk om de zachte en glanzende look van fluweel op een subtiele manier in te zetten. Enkele trendkleuren van dit moment zijn onder meer: champagne, petrol blauw en okergeel. Wat we tegenwoordig ook veel zien in moderne interieurs zijn licht grijze velours gordijnen. Dit zorgt voor een rustige en natuurlijke sfeer in huis. 

Zijn gordijnen van velours gemakkelijk in onderhoud?

Je kunt de gordijnen in goede staat houden, door ze af en toe buiten te luchten. Verder kun je stof of vuil verwijderen met een zacht borsteltje. Een nadeel kan zijn dat de meeste velours gordijnen niet gewassen mogen worden, omdat de vezels hierdoor beschadigd kunnen raken. De gordijnen verliezen hierdoor hun gelijkmatige glanzende uitstraling. Voorkom eveneens dat de gordijnen langs een ruw oppervlak schuren, hierdoor kunnen de vezeltjes losraken. Bij het normaal gebruik van deze gordijnen, zul je hier echter geen problemen van ondervinden. 

Heb je je keuze gemaakt?

Een kleur kiezen voor je velours gordijnen is niet altijd gemakkelijk. Het is soms lastig om je voor te stellen, hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Een goede tip is om eens enkele stalen mee naar huis te nemen, zodat je deze naast de andere kleuren in je interieur kunt leggen. Dit helpt je om een goede keuze te maken, waar je geen moment spijt van krijgt! 

Related post