Waar moet je rekening mee houden als je je huis wil verkopen?

 Waar moet je rekening mee houden als je je huis wil verkopen?

Er zijn heel wat zaken die op je af komen indien je van plan bent om je huis te verkopen. 

Aangezien dit niet iets is dat je dagelijks doet, kan je je best omringen door de juiste mensen. Je kan kiezen om de verkoop zelf af te handelen, maar je kan ook kiezen om te werken met een makelaar. Deze nemen vaak heel wat werk voor hun rekening.

Wat zijn de eerste stappen?

Wanneer je beslist om met een makelaar te werken, is de eerste stap om een schatting van het huis door hem of haar te laten doen. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om de correcte prijs te bepalen. Een te hoge prijs kan ervoor zorgen dat je woning niet verkocht geraakt. Een te lage prijs wil je natuurlijk ook niet. Een schatting wordt soms gratis gedaan, maar vaak wordt dit wel in rekening gebracht. 

Een huis verkopen brengt ook heel wat administratie met zich mee. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie over het huis te verzamelen. Papieren die zeker aanwezig moeten zijn, is onder meer het energieprestatiecertificaat, het bodemattest, het elektrisch keuringsattest en een kadastraal uittreksel. De makelaar neemt dit meestal voor zijn rekening. 

Om mogelijke kopers te overtuigen, zijn er natuurlijk foto’s nodig van de woning. Ook dit is iets wat de makelaar voor zijn of haar rekening neemt. Zij werken vaak samen met een huisfotograaf die je woning mooi in beeld brengt. Deze foto’s worden meestal dan ook op sociale media geplaatst om zoveel mogelijk mensen te bereiken. 

Wat als het huis verkocht is?

Wanneer het huis verkocht is, stopt de administratie nog niet. Zodra een bod door jou is goedgekeurd, moet er een verkoopovereenkomst worden opgesteld. Dit wordt ook wel een compromis genoemd. Hierin wordt de ook de officiële aankoopbelofte vastgelegd. Het is een bindend document tussen de koper en de verkoper en vormt de basis voor de verkoopakte. 

Na het ondertekenen van het compromis is het eigenlijk wachten tot de officiële verkoopakte kan ondertekend worden. De notaris laat je altijd ruim op voorhand weten op welke dag de akte kan ondertekend worden. Zodra je dit weet, kan je de verhuis beginnen plannen.

De verkoopakte wordt meestal een drietal maanden na het compromis ondertekend. Dit wordt ook wel eens het ‘verlijden van de akte’ genoemd. Wanneer deze is ondertekend, is het huis officieel verkocht aan de nieuwe eigenaars. Het verlijden van de akte gebeurt altijd in aanwezigheid van de notaris. 

Heel veel succes met de verkoop! 

Related post