Waarom wonen in de Randstad zo duur is

 Waarom wonen in de Randstad zo duur is

De Randstad is een begrip in Nederland, al is het niet helemaal duidelijk wat de grenzen zijn van dit gebied. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht inclusief de gemeenten die ertussen liggen … ongeveer. Toch wordt nu ook Almere tot de Randstad gerekend waarmee ook Flevoland deel uitmaakt van dit gebied. Het wordt niet alleen groter maar ook drukker, dit merk je aan de prijzen. Waarom is wonen in de Randstad zo duur en hoe kun je de kosten een beetje in toom houden? Voordat je een verhuisbedrijf in Den Haag kiest kun je beter eerst even deze pagina lezen.

De vraag is groot

In 2020 werd het idee geopperd om voor 2030 maar liefst één miljoen nieuwe huizen te bouwen in Nederland. Gaat dit ambitieuze plan lukken? We hebben geen glazen bol maar we verwachten niet dat in 2030 plotseling het huizentekort is opgelost. Misschien dat de woningnood wat getemperd is, maar de vraag in de Randstad zal zeker niet binnen enkele jaren afnemen. Tenzij de dijken breken en iedereen naar Eindhoven of Maastricht trekt. Wie koopt en huurt al deze huizen en appartementen?

Bedrijven kopen huizen op

Er zijn doorstromers die van huis A naar huis B verhuizen. Die bellen een verhuisbedrijf in Den Haag en verkassen naar een woning in Almere. Dat biedt weinig voordeel voor een starter omdat het aantal beschikbare woningen niet toeneemt. En de kans is groot dat een vastgoedmakelaar of groot bedrijf in de Randstad zonder problemen een veel hoger bod doet dan de vraagprijs. Als de regering verplicht de koper om zelf in de woning te verblijven kan dit probleem worden teruggedrongen, toch zal er nog steeds woonruimte nodig zijn om expats onderdak te geven.

Mensen zoeken elkaar op

Waarom verhuizen zoveel mensen in of naar de Randstad? Het is duur en druk. Veel bedrijven zijn hier gevestigd dus werknemers moeten in de buurt blijven wonen. Er zijn ook meer mogelijkheden om zelf een bedrijf te starten met een potentieel grote afzetmarkt. Dat subsidies en voordelen vanuit het Rijk opvallend vaak in de Randstad terechtkomen is elders in Nederland zeker niet onopgemerkt gebleven. Het is een bekend gegeven over de hele wereld dat dichtbevolkte gebieden alleen maar drukker worden. Zelfs met de mogelijkheden voor werken via internet zoeken mensen elkaar op, en dat leidt tot een vicieuze cirkel.

Goedkoop wonen in de Randstad

Het is een bekend gegeven; in de kleine gemeenten die deel uitmaken van de Randstad kun je vaak veel goedkoper een huis kopen of huren. Je kunt met gemak de kosten voor een goed verhuisbedrijf in Zoetermeer inclusief de verhuizing financieren van het geld dat een gemiddeld huis in Den Haag oplevert. Die overwaarde is goud waard, terwijl de prijzen in Zoetermeer relatief binnen de perken zijn gebleven. In het oosten of noorden van Nederland kun je nòg goedkoper wonen, maar als je werkt in de Randstad of hier familie en vrienden hebt wonen zal dit geen optie zijn. Wonen in het stadscentrum van de grote vier kost je een rib uit je lijf per vierkante meter, kijk daarom ook even wat verder dan hartje Amsterdam of Den Haag.

Related post