Wat doen stukadoorsbedrijven?

 Wat doen stukadoorsbedrijven?

In dit artikel gaan we in op het werk van een stukadoor. Wat is een stukadoor en wat voor werk doet de stukadoor? Hoe ziet de werkplek van een stukadoor eruit?

Wat is een stukadoor?

Een stukadoor is iemand die muren en plafonds decoreert met pleisterlagen of stucwerk. De meeste stukadoors werken voor specialisten, die zich bijvoorbeeld richten op gipsplaten en isolatie.

Wat doet een stukadoor?

Voordat een stukadoor met zijn werk begint, worden de oppervlakken van muren of plafonds gereinigd en voorbereid. Daarna plaatst de stukadoor draadgaas op de oppervlakten zodat het stucwerk goed blijft zitten. 

Nadat het stucwerkmengsel is klaargemaakt, brengt de stukadoor twee tot drie lagen stucwerk aan met troffels, borstels of spuitpistolen. Vervolgens wordt het bewerkte oppervlak ruw gemaakt met een krabber. Deze afwerking is ideaal voor wanneer de muren behangt moeten worden. Wanneer oppervlakken gesaust moeten worden, zal de stukadoor deze sausklaar stucen. Sausklaar stucen is een gladdere afwerking dan wanneer de oppervlakken worden voorbereid op behangen. De muren en plafonds worden afgewerkt met een kit zodat deze beschermd zijn tegen schade en makkelijk schoon te maken zijn.

Stucwerk wordt niet alleen aangebracht voor decoratie, maar ook voor functionele doeleinden. Stucwerk op binnenmuren en plafonds is brandwerend en zorgt voor geluiddichte oppervlakten. 
Het stucwerkmengel wordt door de stukadoor aangebracht met troffels. Gipsplaten kunnen ook gestuct worden zodat deze krasbestendig worden. Een gespecialiseerde stukadoor creëert decoraties met behulp van mallen en verschillende troffeltechnieken. Voor isolatie en decoratieve doeleinden kunnen stukadoors geprefabriceerde buitenisolatiesystemen over bestaande muren plaatsen. 

Hoe ziet de werkplek van een stukadoor eruit?

Stukadoors hebben fysiek zwaar werken en werken meestal op hun voeten, staand, gebogen of uitgerekt. Het gips is en het gereedschap zijn zwaar om mee te werken, omdat de stukadoor werkt met een havik en een troffel om het gips aan te brengen. Vaak werken stukadoors op ladders en steigers. 

Een stukadoor dient zich te beschermen met een masker, een veiligheidsbril en handschoenen omdat het werk veel stof met zich meebrengt. Hiermee beschermt de stukadoor zijn huid, ogen en longen. Veel stukadoors lijden aan spierspanning door de zwaarte van het fysieke werk en daarbij lopen stukadoors een verhoogd risico op letsel omdat zij op hoogte werken.

Related post