Waterontharder in huis halen? Een aantal tips

 Waterontharder in huis halen? Een aantal tips

Een waterontharder verwijdert mineralen die zorgen voor waterhardheid, een van de meest voorkomende waterkwaliteitsproblemen waar een huiseigenaar mee te maken krijgt. Hard water beschadigd huishoudelijke apparaten, laat vlekken achter in badkamers en keukens, en droogt haar en huid uit. Aangezien meer dan 85% van Nederland afhankelijk is van hard water om te koken, schoon te maken en te baden, zijn waterontharders van essentieel belang. Een waterontharder bespaart u de vervanging van voortijdig vernielde boilers, vieze kraankoppen en uren en uren boenen om deze vlekken te verwijderen. Investeren in een waterontharder bespaart u tijd, energie en geld, en beschermt uw huis en uw eigendom. 

Hoe werkt het?

Een typische waterontharder verwijdert calcium- en magnesiumionen uit hard water en vervangt deze door natriumionen. Calcium- en magnesiumionen verstoren de werking van huishoudzeep en detergenten, maar natrium doet dat niet. Het wateronthardingsproces helpt dus wasmiddelen om vuil en olie doeltreffender uit kleding en vaat te verwijderen. Ook zorgt het ervoor dat zepen “glibberig” aanvoelen op uw huid wanneer u zich wast. De meeste fabrikanten van waterontharders raden u aan minder zeep en wasmiddelen te gebruiken nadat u een waterontharder heeft geïnstalleerd.

Heb ik een waterontharder nodig?

Als u leeft met verminderde druk door kalkaanslag in de leidingen, droog haar, stijf wasgoed en eindeloze reparatiefacturen voor huishoudelijke apparaten, dan heeft u vast en zeker een waterontharder nodig. Hard water is niet een probleem dat vanzelf overgaat en de kosten die hard water met zich meebrengt zullen alleen maar blijven stijgen. Met een waterontharder zullen toestellen onvermijdelijk langer meegaan dan hun verwachte levensduur. Als kalkaanslag zich blijft ophopen in uw leidingen, zal u debiet blijven beperken en loopt u het risico dat de waterdruk in het hele huis wegvalt. Hard water is funest voor waterverwarmers, en zonder een waterontharder zullen uw energierekeningen de pan uit rijzen. Als uw watertoevoer hard is, zal de eeuwige cyclus van reparaties en vervangingen doorgaan tot uw huis beveiligd is met een waterontharder. 

Related post