Zo verbouw je de badkamer in huis

 Zo verbouw je de badkamer in huis

Het verbouwen van een badkamer kan heel wat voeten in de aarde hebben. Denk aan een verandering in de indeling van deze ruimte, waarbij leidingen moeten worden verlegd. Leidingen verleggen brengt een groot risico op lekkages met zich mee, wanneer dit op incorrecte wijze wordt uitgevoerd. Denk aan losse leidingstukken, waartussen zich speling voordoet. Via de speling die ontstaat sijpelt er heel geleidelijk vocht uit de leidingen. Dit resulteert in een vervelende vochtschade, waarvan het herstel vaak lang duurt. Het vocht zal eerst uit de vloer of bijvoorbeeld wand moeten trekken, voordat de ontstane schade hersteld kan worden. Dit kan weken tot zelfs maanden duren. Door voor de hulp van een ervaren loodgieter te kiezen, verklein je de kans op een dergelijke situatie aanzienlijk.  

 

Tip: veel loodgieters bieden een rioolservice aan, waarvan de hulp wenselijk is om verstoppingen in de riolering tegen te gaan. Laat de afvoerleidingen periodiek doorspuiten door zo’n rioolservice. 

 

Maak een plan voor de indeling van de badkamer 

Het verbouwen van een badkamer start met het uitwerken van een plan. Laat je de verschillende sanitaire voorzieningen hun bestaande plek in de badkamer behouden? Kies je voor extra sanitaire voorzieningen, zoals een los bad of bijvoorbeeld een tweede wastafel? Op basis van dit plan helpt een loodgieter inzichtelijk te maken welke leidingen gelegd of verlegd moeten worden. Het gaat hierbij zowel op de water- als afvoerleidingen. Vaak kunnen deze leidingen op de bestaande leidingen in de badkamer worden aangesloten. 

 

Denk na over de elektra in de badkamer 

Houd bij het maken van een plan voor de nieuwe badkamer niet uitsluitend rekening met de plek waar je sanitaire voorzieningen plaatst. Denk ook na over de verlichting die je hier wilt gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor led spots in het plafond? Hang je een fraaie lamp aan de wand? Bij het kiezen van de punten voor de verlichting die je rekening te houden met het Nederlands Bouwbesluit. Daarin is vastgelegd op welke afstand deze lichtpunten gemonteerd kunnen worden ten opzichte van de douche, het bad en bijvoorbeeld de wastafel. 

 

Schakel vakmensen in voor de uitvoering 

Wanneer het plan voor de badkamer volledig en goedgekeurd is door een loodgieter en elektricien, is het zaak om aan de slag te gaan. Kies je ervoor om een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren, of laat je alles over aan de vakman? Het kan interessant zijn om een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Denk aan het breek- en sloopwerk: het van de wanden en uit de vloer halen van bestaand tegelwerk. Ook sanitaire voorzieningen die je wilt vervangen kun je zelf verwijderen. Pas hierbij op, dat je geen lekkage veroorzaakt. Op het internet zijn handige video’s te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe je de verschillende klussen uitvoert en welk gereedschap je hierbij het beste kunt gebruiken. 

 

Tip: huur een grote bouwcontainer om het afval wat vrijkomt uit de bestaande badkamer niet zelf naar de vuilstort af te hoeven voeren. Het bespaart je veel tijd en moeite!

Related post